NBCs “Awake” som att köra en Lamborghini på första växeln

Foto: NBC

Av: Max Nygren
max.nygren@thetvvillage.com

NBCs “Awake”, som till en början gick under namnet REM, är nu 4 avsnitt in i den första säsongen och har redan bevisat att scriptet av Chicago-sonen Kyle Killen besitter stor potential.

Idén att illustrera “Detective” Michael Brittens (Jason Isaacs) separata verkligheter i två olika färgtoner är briljant, och likaså det faktum att detaljer i Brittens kriminalfall tenderar att dyka upp i båda världar. Men, och detta är ett fetmarkerat men, serien är alldeles för förutsägbar. Ingen har bett om en ny förutsägbar polisserie, det har vi redan för många av. Vi vill inte veta vad som händer.
AMC
s “The Walking Dead” må förtjäna all kritik vad det gäller upprepning av scener, oförklarliga dödsfall och irriterande karaktärer, men seriens screenwriters har trots detta lyckats skapa en oförutsägbar storyline där spänningen prioriteras före huvudkaraktärerna. Det är en unik och mycket åtråvärd egenskap som jag hoppades NBC skulle ta efter nu när de släppte en helt ny serie. Istället kan”Awake“s inledning närmast liknas vid att köra en Lamborghini på den första växeln. Vi kan utan tvekan konstatera att potentialen finns där, problemet är bara att den hittills är totalt outnyttjad. Uppväxlingen uteblir. Det är väntat att en ny serie bär på barnsjukdomar, men förutsägbarheten och “lösa ett fall per avsnitt” spåret måste bort om “Awake” och “Detective” Michael Brittens inte ska hamna i den enorma kategori av eftermiddagssnutar vi är så förbannat trötta på. Inceptionvinkeln är deras starka kort här och inte slentrianmässiga mordfall, låt oss bara hoppas att de inser detta innan det är för sent och serien ej förnyas.

Advertisements