“Southland” ett utdrag ur verkligheten

Foto: TV-Spot

Av : Max Nygren
max.nygren@thetvvillage.com

“Gangbangers med tatuerade tårar under ögonen, latinos som avslutar varje mening med “esse” och ett vapeninnehav som kryper långt ner i åldrarna är så nära verkligheten en relativt mainstream tv-serie kan komma.” Den kritikerrosade serien “SouthLAnd” är nu en bra bit in i den fjärde säsongen och fortsätter att imponera med sina verklighetstrogna speglingar av livet som “street cop” i de södra delarna av Los Angeles.

Men det har inte alltid varit en dans på rosor. Serien led under den första säsongen av barnsjukdomar och visade inte tillräckligt bra ratings för en “renewal” å NBC‘s sida, som istället la hela projektet på is. När det mesta pekade på att den första säsongen skulle bli den sista klev plötsligt en annan spelpjäs upp på scenen. TNT, som ville leva upp till sin “We Know Drama” slogan köpte i november 2009 rättigheterna till hela paketet och återupptog “SouthLAnd” i januari 2010. Bytet av kanal gav producenten Ann Biderman helt nya möjligheter eftersom censuren på TNT är betydligt mindre än på NBC. Detta resulterade i mer verklighetstrogen dialog, mer verklighetstroget våld och en och annan sex-scen.

Den största skillnaden mellan “SouthLAnd” och andra amerikanska polisserier är utan tvekan den hundra procentiga rollsättningen. Gangbangers med tatuerade tårar under ögonen, latinos som avslutar varje mening med “esse” och ett vapeninnehav som kryper långt ner i åldrarna är så nära verkligheten en relativt mainstream tv-serie kan komma. Cinematografin är en annan briljant pusselbit. Man har stundtals, speciellt när karaktärerna befinner sig i radiobilarna alternativt på gatan, valt att använda sig av en handhållen kamera vilket bidrar kraftigt till känslan av att “vara på plats” som tittare. “SouthLAnd” har lyckats ta en liten del av verkligheten in i vardagsrum världen över och det är en beundransvärd bedrift.

Det tionde avsnittet av säsong fyra sänds den 21/3.

Advertisements